Soms, dan lees je een opmerking en dan vraag je je af, hoe krijg je dit nu weer verzonnen:
Koemelk is bedoeld voor kalfjes, zij hebben 4 magen om de moedermelk te veteren.
Wij moesten hier heel hard om lachen, maar eigenlijk is het triest. Diep triest.
Waar komt deze onjuiste informatie eigenlijk vandaan? Een te rijke fantasie? of is het ingefluisterd....
Maar omdat wij niet de "beroerste" zijn, vertellen wij met liefde wat het echte verhaal is.
Koeien, maar ook geiten, zijn herbivoren. Herbivoren zijn echte planteneters. Hun verteringsstelsel is daarom anders als die van de mens. Want de mens is een omnivoor. Omnivoren eten plantaardig én dierlijke producten.
Terug naar de koe, de herbivoor. Een koe heeft 4 magen. De eerste 3 magen doeen het voorwerk om het gras te verteren. Want gras omzetten in opneembare voedingsstoffen is een heel werk.
Eerst een leuk weetje.
De koe heeft alleen ondertanden. Als ze graast, slaat ze haar tong om een pluk gras en snijdt ze het met haar ondertanden af.
Maag 1. De Pens.
Als een koe eet, slikt ze het bijna zonder kauwen door. Het eten komt dan in de eerste maag, de Pens. De pens is, met een inhoud van zo'n 120 liter, de grootste van de 4 magen.
Als de maag vol raakt, gaat de koe (vaak liggend) herkauwen. Er komen dan kleine hoeveelheden eten terug in haar mond.
Maag 2. De Netmaag.
Als de koe het eten dan weer doorslikt komt het eten in de tweede maag, de Netmaag.
Deze maag heet zo omdat de wand van deze maag op een net lijkt.
Het eten van de koe wordt hier voorbereid voor de vertering.
Het eten wordt hier in kleine balletjes gerold en ..... de koe gaat dit weer herkauwen.
Maag 3. De Boekmaag.
Als ze het eten dan weer doorslikt, komt het in de derde maag, de Boekmaag.
De binnenwand van deze maag is sterk geplooid. De plooien lijken wel op bladzijden van een boek. In deze maag wordt het vocht en de mineralen uit het eten opgenomen.
Maag 4. De Lebmaag.
Na dus een vrij lang proces komt het eten in de vierde maag, de Lebmaag.
De lebmaag lijkt het meest op de maag van de mens.
Het eten van de koe wordt hier verteerd in een heel zuur maagsap.
Dit zorgt ervoor dat de voedingstoffen uit het eten in de darmen opgenomen kunnen worden.
Via de armen worden alle belangrijke voedingsstoffen in het bloed opgenomen.
Het bloed zorgt ervoor dat de voedingsstoffen op de juiste plaats in het lichaam terecht komen.
Natuurlijk komen er ook heel wat voedingsstoffen in het uier van de koe terecht.
Daar wordt er melk van geproduceerd.
En dan weer terug naar het kalf ....
Het is o zó belangrijk dat de melk bij het kalf in de goede maag terecht komt.
Welke maag zult u zich misschien afvragen.
Nou, precies die ene maag die het meest op de maag van de mens lijkt.
De LEBMAAG.
Als de melk bij een kalfje in de pens komt, kan het er niets mee.
Ze kan enome buikpijn krijgen, Ze gaat verzuren.
Als er dan niets aan gedaan wordt ... gaat het dood.
Wij zijn immers géén omnivoren met 4 magen.....
Heel veel voedsel kan een koe veel beter omzetten in hoogwaardige voedingsstoffen.
Melk, boordevol gezonde voedingsstoffen en .... enorm lekker.
Geschreven door: Boeren Samenwerkingsverband Noord Nederland.